четвер, 14 січня 2016 р.

ПРООН запустила електронний портал профорієнтації молоді


Юрист, економіст, журналіст чи актор – у підлітка може бути інтерес та схильності до кожної з цих професій, але ж треба обрати одну! Як?! Проект розвитку молоді Програми розвитку ООН в Україні має відповідь! З 9 жовтня молодь від 14 до 25 років зможе безкоштовно пройти один з найкращих світових профорієнтаційних тестів на порталі MyCareer.org.ua.
«Кожному підлітку потрібний такий тест. Сьогодні 52% української молоді працює не за фахом. Отже, вища освіта обернулася для них даремно витраченими роками, нервами, батьківськими та державними коштами. Ось чому ми хочемо допомогти підліткам свідомо прийняти перше з найважливіших життєвих рішень – вибір своєї майбутньої кар’єри», – говорить Віра Профазі, менеджер проекту розвитку молоді Програми розвитку ООН в Україні.
Адаптацію тесту для українських підлітків та підготовку професійних консультантів для інтерпретації результатів тесту на замовлення ПРООН здійснила компанія OS Ukraine, яка проводила тестування нової української поліції.
«Те, що показує профорієнтаційний тест «Магеллано університет» не показує ніщо і ніде. Цей тест визначає не тільки інтереси та здібності підлітка, а також – і це виділяє цей тест з-поміж усіх інших на ринку профорієнтації – ступінь самовизначення дитини, здатність до прогнозування, здатність сприймати критику, взаємодіяти з іншими людьми, вирішувати проблеми. Загалом, готовність адаптуватися до дорослого життя. За результатами тесту можна сказати не лише, які професії підходять конкретній дитині найбільше, а і чи варто, наприклад, здобувати освіту в іншому місті чи закордоном», – пояснює тренер-профконсультант, викладач психології Ірина Колесник.
Проходження тесту займатиме близько 2х годин, після чого програма автоматично згенерує звіт, у якому підліток побачить аналіз своїх найсильніших сторін. Після цього він зможе порівняти свої результати із необхідними компетенціями для 16 галузей навчання та обрати професію, яка найкраще підходить саме для нього. Утім, Програма розвитку ООН радить випускникам разом із батьками звернутися за безкоштовною консультацією до найближчого державного центру зайнятості, адже фахівці із профорієнтації обласних служб зайнятості вже пройшли тренінг з інтерпретації результатів тесту «Магеллано університет».
Також на сайті міститься багато корисної інформації про ринок праці в Україні та актуальні професії. У співпраці з найбільшим українським порталом для пошуку роботи – rabota.ua – створено секцію з актуальними вакансіями та стажуваннями для молоді, а також доступні поради щодо написання резюме та підготовки до співбесіди.
Нагадаємо, що проект «Моя Кар’єра» (MyCareer.org.ua) реалізується Програмою розвитку ООН в Україні у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України та іншими партнерами.
Матеріал взято з ua.undp.org

Немає коментарів:

Дописати коментар